#OpDeSchop: Tuinmetamorfose in Harener Holt – Deel 2

Vorige keer vertelde ik dat Karin en Emiel flinke meters maakten in hun nieuw aan te leggen tuin in Harener Holt. Het voorbereidende werk was gedaan, nu brak de tijd aan om de grasmat te leggen. En wat een verschil maakt dat! Alleen al door het plaatsen van het gras is de voormalige bouwkavel omgetoverd in een echte tuin.

De grasmat was niet het enige dat het stel aanpakte de afgelopen weken. Karin dacht nog eens goed na over de beplantingsplannen en kwam met een paar kleine wijzigingen. Achter de cortenstalen kachel maakte het stel een vierkante border, waar de hoofdrol is weggelegd voor de Japanse esdoorn die ze al tien jaar in pot hadden staan. Eindelijk heeft deze blikvanger een plekje waar hij tot zijn volle recht komt. Bovendien matcht zijn kleur mooi met de roodbruine tuinkachel.

De overwegend roze-paars-blauwe beplanting die Karin in haar hoofd had, past alleen niet bij deze ‘rode’ boom. Daarom vulde ze de border verder aan met rode pimpernel, een rood-paarse akelei en diamantgras. Deze laatste vormt weer een schakel met de andere border die aangelegd werd en die vol staat met heerlijk ruikende lavendel en het laag blijvende veder- of naaldgras. Later worden nog lampepoetsersgras en olifantsgras toegevoegd aan het door Piet Oudolf geïnspireerde beplantingsplan.

Tot slot legden Karin en Emiel de basis voor het vlonderterras in de hoek van de tuin aan. Langs de rand kwamen – voorlopig – vlinderstruiken ter afscheiding. Ook de al in pot aanwezige magnolia kreeg een vaste plek in de volle grond.

Doordat Karin en Emiel zelf alle werkzaamheden uitvoeren, ervaren ze nu al dat werken in de tuin een leuke bezigheid is. Je leert je eigen tuin een stuk beter kennen en doet vondsten zoals verroeste hoefijzers en oude stalen nagels. Het harde werk is helemaal fijn als het daarna beloond mag worden met wat lekkers in de zon. Of door ’s avonds na te genieten bij de tuinkachel waarin de heerlijkste pizza’s gebakken kunnen worden. (Maar daarover later meer.)

Het gras moet eigenlijk nog een beetje ontzien worden, maar de kinderen spelen er stiekem al heerlijk op en Emiel kon zelfs zijn nieuwe grasmaaier voor het eerst uitproberen. De eerste stappen op weg naar een heerlijke zomer in de tuin zijn genomen…