#InHetZonnetje: Gebroken hartje

Op deze pagina’s gebruik ik voornamelijk de Nederlandse naam van planten in tegenstelling tot de ‘officiële’ Latijnse namen die plantenliefhebbers en –kenners normaal gesproken gebruiken. Daar heb ik twee redenen voor. Ten eerste vindt ik persoonlijk een tekst met veel Latijnse namen niet prettig leesbaar en daarnaast verklapt de Nederlandse naam vaak al veel over de specifieke kenmerken van een plant.

Een goed voorbeeld daarvan is het Gebroken Hartje. Ook wel bekend als Tranend Hartje. Bij zo’n naam begint de fantasie al te kolken, nog vóór je de plant zelfs maar hebt gezien. Bij een eerste blik op de bloemen, snapt iedereen waarom de Nederlanders specifiek deze naam gekozen hebben. Het roze hartvormige bloemetje, met daaronder een witte ‘traan’: verdere uitleg is overbodig. Tel daar het romantische uiterlijk van deze vaste plant bij op en je hebt het plaatje compleet.

Tranendal

Mijn allereerste ervaringen met het tranend hartje vond ik trouwens nóg beter passen bij de naam. Wat een tranendal was dat. Ik had van mijn lieve buurvrouw weer eens een paar stekjes gekregen en daar een paar mooie plaatsjes voor uitgezocht. Dacht ik. Helaas duurde de liefde maar één echt seizoen. Het jaar daarna kwam nog maar een klein plukje groen boven de grond en de bloemen lieten zich niet meer zien. Blijkbaar was er in korte tijd veel te veel veranderd in de tuin, waardoor mijn hartjes in de schaduw stonden. Het jaar daarna was de liefde helemaal voorbij. In míjn tuin liet de voorjaarsbloeier het afweten.

Tot ik twee jaar terug op zoek ging naar bloeiende planten die het goed zouden doen in de zonnige border onder de eikenboom. Deze laatste trekt namelijk veel vocht uit de grond, maar biedt alleen aan de andere zijde van de stam de halfschaduw die veel planten fijn vinden. Tot mijn verbazing kwam ik vaak het gebroken hartje tegen tussen planten die deze omstandigheden fijn zouden moeten vinden. Dus schafte ik nu zelf eentje aan en het lijkt erop dat de liefde deze keer wederzijds is. Voor het tweede jaar op rij is de plant opgekomen na de winter en staat hij in volle bloei. Mijn eigen gebroken hartje is eindelijk geheeld!