#AchterDeSchutting: Open tuinen estafette Haren

Afgelopen weekend bezocht ik voor het eerst de Open Tuinen Estafette van de vereniging Groei & Bloei. Het leek er lange tijd op dat dit evenement niet door kon gaan vanwege het coronavirus, maar gelukkig waren er toch een aantal tuinen in Haren open voor de leden.

De eerste tuin die ik bezocht was een prachtige landschapstuin aan het Westerveen. Deze ging geleidelijk over in een echte bostuin rondom een grote, natuurlijke well boordevol kikkers. Grappig genoeg hoorde je deze totaal niet kwaken, maar zodra je in de buurt kwam, schoten ze ploens-ploens-ploens in het water. De geweldige doorkijkjes en de mooie lichtval maakten dat je bijna vergat dat je in een tuin stond.

De gastvrouw vertelde mij dat ze pas een paar jaar tuinierde in deze enorme tuin en sinds kort een winkeltje heeft geopend: ‘De Tuinkamer’. Hier vindt je nu vooral nog brocante en vintage vondsten, maar gaat ze op den duur ook tuinaccessoires verkopen. Ik heb in ieder geval mijn eerste aankoop al gedaan!

Daarna fietste ik door naar de Hoge Hereweg in Glimmen. Daar waren de leden welkom bij de inspirerende kijktuin rondom expositie- en cursusruimte ‘Aan het zandpad’. De bezoekers werden eerst langs de expositie van kunstschilder Annemieke Fictoor en de iconen en intuïtieve wandkleden van haar zus Gea Fictoor geleid.

Deze laatste is ook de eigenaresse van de kleurrijke en met oog voor detail aangelegde tuin. Hier is duidelijk een kunstenaar aan het werk, want de balans tussen prikkelende kleuren en rustige zichtlijnen is helemaal in evenwicht. De kikkers in de vijverpartijen van déze tuin hadden – in tegenstelling tot hun soortgenoten eerder op de dag – het hoogste woord, wat een heerlijke sfeer opleverde. Maar de echte blikvangers waren wat mij betreft de vele papavers. Wát een plaatje…

Op zondag ging ik eerst langs bij een tuin waar ik erg benieuwd naar was. Dat was namelijk de tuin van Tineke van der Meij, die ik voor mijn gevoel al een beetje kende via haar blog mijngroentje.nl. Al een paar jaar geleden kwam ik haar blog eens tegen, maar daarna ben ik hem een beetje uit het oog verloren. Nu ik haar tuin in het echt heb gezien, weet ik zeker dat ik hem niet meer vergeet!

In haar blog schrijft ze regelmatig op aanstekelijke wijze over de dieren in haar tuin en ik heb nu met eigen ogen kunnen zien dat daar niets van gelogen is. Vooral de enorme hoeveelheid bijen en andere nuttige insecten was opvallend! Wat ik ook erg mooi vond, waren de luchtige grassen in combinatie met de vaste planten en de smalle paadjes waardoor je – voor je gevoel – echt midden tussen de planten staat. Een heerlijke tuin en dat midden in het centrum van Haren!

De laatste tuin van de dag, ‘De Jachthof’, had ook een uitgebreid padenstelsel waardoor je heerlijk door de tuin kon dwalen. De gastvrouw tuiniert niet alleen voor haar plezier, ze kweekt ook met liefde. Wat ze niet meer kwijt kan in haar omvangrijke tuin, verkoopt ze in een stalletje aan de Jachtlaan in Haren. In deze tuin vind je niet alleen prachtige (pioen)rozen tussen de vele vaste planten maar ook talloze fruitbomen, bessenstruiken en een kas. Ik vermoed dat ik als beginneling nog lang niet alle bijzondere soorten in deze tuin kan herkennen. Laat staan benoemen.

Ook in de tuin van ‘De Jachthof’ was een rol weggelegd voor dieren. Drie Indische loopeenden lagen lekker te tukken bij het binnenkomen in de tuin. Ze bleven ongestoord liggen en zijn ongetwijfeld gewend aan bezoek. De eenden helpen de gastvrouw met het in toom houden van de slakkenpopulatie, maar eerlijk is eerlijk, alleen al voor het gezellig rondkeutelen van deze dieren zou je ze ook houden.

Al met al vond ik het een geslaagde estafette en ben ik vol inspiratie en met een berg mooie foto’s weer thuisgekomen. Ik ga snel uitzoeken wanneer ik weer mag! ☺