#OpDeSchop: Tuinmetamorfose in Harener Holt

Tuinmetamorfose in Harener Holt –Deel 1

In de rubriek #OpDeSchop volg ik tuinmetamorfoses in Haren. Dit zijn de tuinen (of gedeeltes van tuinen) die letterlijk op de schop worden genomen om daarna mooier dan ooit weer aangelegd te worden. Ik trap af met de tuin van Karin en Emiel, die de komende weken van bouwkavel wordt omgetoverd in een groen rustpunt bij hun mooie woning.

Het in eigen beheer gebouwde huis staat in de nieuwe wijk Harener Holt. Het is fijn om er nu eindelijk te wonen en Karin en Emiel laten met gepaste trots hun sfeervolle woning zien aan iedereen die geïnteresseerd is. Vrijwel letterlijk, want dankzij Instagram is Karin haar talent voor binnenhuisarchitectuur en interieurstyling al vele malen gedeeld.

Maar nu is de tuin aan de beurt. Die stond dit voorjaar sowieso op de planning, maar het gezin grijpt de huidige situatie én het mooie weer aan om flinke meters te maken. Letterlijk, want op hun ruime kavel hebben ze dankzij een slimme positionering van het huis een flink stuk grond tot hun beschikking.

Laten we beginnen bij het begin. Alweer enige jaren geleden kochten Karin en Emiel specifiek deze kavel in de nieuw te bouwen wijk Harener Holt. Karin vertelt daarbij dat ze vooral vielen voor de lichtval en de omringende houtwal van deze kavel. Door de doordachte positie van het huis, hebben ze een ruim stuk tuin die dankzij het achterliggende pad en de houtwal optisch groter lijkt en bovendien veel privacy biedt.

Het ontwerp van de tuin zoals het er nu ligt, voldoet aan de huidige wensen van het stel. Zo wilden ze een groene tuin, die makkelijk te onderhouden is. De kinderen moeten er vrij kunnen spelen en er moet ruimte overblijven voor een zwembad of zwemvijver. Of die er ooit komt weten ze nog niet, maar Karin en Emiel houden de optie graag open.

Verder kozen ze voor een brede bestrating, die meeloopt met de lijnen van het huis. Hierdoor is er voldoende ruimte voor een grote eettafel en kan het gezin ook in natte periodes vrij om het huis bewegen. De andere wensen? Een trampoline voor de kinderen en een lekker plekje om in de luwte te zitten met vrienden en familie. Een volle grasmat en onderhoudsarme beplanting van vaste planten, bomen en siergrassen maakt het plaatje compleet.

We volgen de tuinmetamorfose in een aantal berichten. De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Zo is de beukenhaag rondom de tuin in februari geplaatst en werd afgelopen maart de trampoline ingegraven en drainage aangelegd. Op korte termijn volgen de graszoden. Maar daarover in een latere post meer!