#DiepgravendeVragen: interview met Wilma Tingelaar van Reinhart Orchideeën

Aan de Westerveen in Harenermolen vinden we kwekerij en tuincentrum Reinhart Orchideeën. Deze “bonte verzameling uit de hand gelopen hobby’s” is een bezoekje waard voor alle planten- en tuinliefhebbers. Hier vindt je naast een uitgebreide collectie tuin- en kamerorchideeën, namelijk ook veel andere tuin-, vijver- en kamerplanten. Bovendien kan je gratis rondwandelen in de orchideeëntuin of de rustieke buitentuin met Japanse Koivijver.

Dit unieke concept wordt gerund door Frans Reinhart en Wilma Tingelaar. Frans kon helaas niet bij dit gesprek zijn vanwege een bezoek aan een andere kweker.

Dag Wilma, ik wil eerst iets meer over jullie weten. Jullie zijn getrouwd. Hoe lang al?

“We zijn in 1990 getrouwd. Ik ben altijd feminist geweest, dus heb mijn eigen naam aangehouden. Maar soms stel ik mij voor als Wilma Reinhart. Dat voorkomt veel verwarring.”

Komen jullie oorspronkelijk uit Haren?

“Ik ben in Groningen in het ziekenhuis geboren, maar mijn ouders woonden toen in Haren aan de Nieuwlandseweg. Mijn vader is groot geworden op de Tuindorpweg en opa werkte vroeger voor de NS op het rangeerterrein. Toen ik een maand oud was, verhuisden we naar de stad. Frans is geboren en getogen in Groningen.“

En wanneer zijn jullie op deze plek komen wonen?

“We hebben in 1994 de anthuriumkwekerij die hier zat overgenomen. Vorig jaar vierden we ons 25-jarig jubileum. Vóór we hier kwamen, woonden we al een paar jaar in Stedum, maar daar mochten we van de gemeente geen grote hobbykas plaatsen op ons terrein. Frans wilde zijn hobby en passie, orchideeën kweken, toen al naar een hoger plan brengen maar dat was ons op die plek niet gegund. Toen kwam deze locatie op ons pad.”

Hoe is Reinhart Orchideeën ontstaan?

“Het is vanuit liefhebberij ontstaan. Frans las jaren geleden een stukje over de venusschoen in de Libelle en sindsdien was zijn interesse gewekt. Hij was van huis uit altijd graag buiten bezig in het groen en ondanks dat hij de HTS heeft gedaan, is dat altijd blijven trekken. Sinds hij zich interesseerde voor de venusschoen, is hij op vrijwillige basis gaan werken bij Schuiten aan de Friesestraatweg, een van de weinige toenmalige orchideeënkwekers in Groningen. In de weekenden of op andere vrije dagen was hij daar vaak te vinden.

Frans is in 2000 met prepensioen gegaan en sindsdien werkt hij fulltime op de kwekerij. We werkten allebei bij Niemeyer (Koninklijke Theodorus Niemeyer B.V. red.). Zo kenden we elkaar ook. In 2011 ben ik ook gestopt en sindsdien werk ik fulltime hier.”

Ik weet dat jullie je niet alleen maar bezig houden met orchideeën, wat doen jullie nog meer op de kwekerij?

“Wij verkopen ook andere planten, zoals tuin- en kamerplanten. We hebben onder andere een webshop en kunnen tuinplanten en fruitbomen leveren op bestelling. Daarnaast geven we lezingen en werken we veel samen met andere hobbyisten. Eigenlijk is ons tuincentrum één bonte verzameling van uit de hand gelopen hobby’s. We hebben diverse volières met vogels, een samenwerking met het Koi- en vijvercentrum, een kas en wandeltuin waar bezoekers gratis mogen rondkijken en we exposeren veel keramiek. We zijn daarmee meer dan alleen een kwekerij. Diverse mensen met verschillende interesses ontmoeten elkaar hier.”

Wat verkopen jullie het meest?

“Dat zijn toch wel de orchideeën. Waarschijnlijk zo’n 80% van wat wij verkopen zijn de diverse soorten (tuin)orchideeën en aanverwante producten.”

Welke orchidee vinden jullie zelf het mooiste?

“Ik denk dat de favoriet van Frans nog steeds de venusschoen is. In al zijn variaties en kleuren. Degenen met de lange petalen blijven bijzonder. Ik vind zelf de Cattleya erg mooi. Vooral de gele variant met paarse lip.

Het leuke van de venusschoen is dat er variëteiten zijn voor binnen, maar ook voor buiten. Als tuinorchidee is hij winterhard en maakt hij wortelstokken aan, waardoor in de loop der jaren een steeds grotere pol ontstaat. In Zwitserland komen ze in het wild voor, daar zijn ze door kwekers weer uitgezet nadat ze bijna verdwenen waren.”

Zijn er ook planten waar jullie een hekel aan hebben? Of waar je gewoon niet zoveel mee hebt?

“Van Frans weet ik het niet, maar ik heb niet zoveel met sommige ‘hippe’ planten van dit moment. Je ziet nu veel bladbegonia’s (stippenplant) en de pannenkoekenplant. Ik vind ze niet lelijk, maar zou ze ook niet zo snel in huis zetten.”

Welke planten vinden jullie zelf moeilijk, of lastig te verzorgen?

“De Medinilla vindt ik een lastige kamerplant. Hij is decoratief, maar als hij bloeit geeft hij veel rommel en daarna lukt het mij nooit meer om ze weer in bloei te krijgen. Een orchidee is wat dat betreft veel makkelijker.”

Welke tips geven jullie vaak mee aan de mensen?

“Een orchidee hoef je pas water te geven als de grond bijna droog is. Dat geldt voor veel kamerplanten trouwens. Mijn tip: steek een satéprikker diep in de aarde. Als het puntje vochtig is, hoeft de orchidee nog geen water. Je kunt ook kijken naar de wortels. Als die grijs worden, moet je water gaan geven.

Verder houden orchideeën van licht. Ook als ze niet bloeien. Maar zet ze zomers niet in de volle zon, daar kunnen ze niet tegen. Soms denken mensen dat ze tussen de bloei door kouder moeten staan, maar dat hoeft niet. Je kunt ze gerust op een slaapkamer of elders uit het zicht zetten, maar blijf water geven en zorg voor voldoende daglicht. Een minimale temperatuur die je als richtlijn kunt aanhouden is 13 tot 15 graden.

Voor tuinorchideeën geld dat ze ook op schaduwrijke plaatsen kunnen staan en dat het niet nodig is om een voedselrijke grond te hebben. Net als kamerorchideeën doen ze het goed op vrij arme grond. Het zijn geen planten waar je al te veel moeite voor hoeft te doen.”

En welke tip zouden jullie jezelf vaker mogen geven?

“Wij mogen wat meer tijd vrij maken voor onze eigen sociale contacten. We zijn alle dagen open en hebben ‘s avonds niet altijd meer zin om bij mensen langs te gaan. Familie komt wel hierheen, maar dan hebben we niet altijd evenveel tijd voor ze. Dat zou wel af en toe anders mogen.”

Wat vinden jullie het leukste om te doen?

“Naast het kweken van de planten is dat voor Frans op pad gaan en contact hebben met andere kwekers. Op die manier kun je van elkaar leren en zie je hoe zij werken. Net als wij zijn dat vaak kwekers die vanuit een passie werken en daardoor ook alleen kwaliteitsplanten kweken.

Verder vinden we allebei het contact met de klanten leuk. Het is fijn om met mensen in gesprek te komen en adviezen te kunnen geven waardoor ze veel meer en veel langer plezier hebben van hun aankopen. Zulke tevreden klanten komen ook eerder terug.

Maar voor een prettig contact hoeven ze niet eens iets te kopen hoor. We geven ook wel lezingen aan mensen uit bijvoorbeeld verzorgingstehuizen. Dan laten we veel verschillende soorten orchideeën zien en kunnen de mensen er aan ruiken. Als je ze dan ziet genieten, is dat voor ons ook heel leuk!”

En wat is het minst leuke van de dagelijkse bezigheden?

“Eigenlijk al het huishoudelijke. Het opruimen en dergelijke. We werken alleen met vrijwilligers en er is altijd genoeg te doen. Soms schiet het er dus ook wel eens bij in. Dan zijn we te druk met tentoonstellingen, lezingen en andere bezigheden.”

Willen jullie zelf nog iets kwijt aan de tuin- en plantenliefhebbers van Haren?

“Nou, dat we eigenlijk altijd wel op zoek zijn naar vrijwilligers die het vanuit liefhebberij leuk vinden om mee te helpen. Mensen die meer willen leren over de planten, of juist mensen die het leuk vinden om groen vrijwilligerswerk te doen. Ze zijn altijd welkom!”

Bedankt voor het interview Wilma.

“Graag gedaan!”

P.S. Reinhart Orchideeën is momenteel gewoon geopend. Er wordt gewerkt volgens de huidige RIVM maatregelen en de 1,5 meter afstand is geen probleem op deze ruime locatie. Als u toch liever niet komt, kunt u ook uw aankopen laten bezorgen. Boven de 15 euro wordt gratis bezorgd in Haren, Glimmen en Onnen.

www.reinhartorchideeen.eu