#In het zonnetje: de schijnaugurk

Dóór onze klimophaag en óver de pergola groeit een klimplant met vijfvingerig blad en talrijke donkerpaarse bloemetjes. De blaadjes van de bloemetjes zijn een beetje lobbig, als van een vetplantje. Het schijnt dat in warmere klimaten uit deze bloemetjes vruchtjes kunnen groeien die een beetje lijken op augurkjes, maar die helaas minder smakelijk zijn. Ik heb het dan over de vijfbladige akebia, oftewel de schijnaugurk.

 De schijnaugurk is een klimplant zonder zorgen. Het eerste jaar moet hij misschien een beetje geholpen worden tijdens koude periodes, maar daarna is hij gewoon winterhard en in zachte winters zelfs groenblijvend. Hij kan zowel in de zon als de halfschaduw en doet ook niet al te moeilijk over het soort grond waar hij in staat. Wij hebben de eerste tijd de klimop een beetje weggehouden rondom de jonge schijnaugurk, maar dat is allang niet meer nodig.

Kortom, een makkelijke plant, met een geweldige bloei bovendien. Wekenlang is onze pergola bezaaid met trosjes paars-bruine bloemen, die ook nog eens lekker ruiken. Misschien komt er ooit nog eens een moment dat we de schijnaugurk (ook wel bekend als klimbes, chocoladerank, chocoladeklimmer en chocoladewingerd) een stukje terug moeten snoeien omdat hij wat al te overheersend wordt. Maar voorlopig mag hij nog even zijn gang gaan en geniet ik van mijn paars-groene dakje!