#GroeneStraten – Tormentilweg

In de wijk Oosterhaar in Haren komen we een flink aantal straten tegen die vernoemd zijn naar bekende en minder bekende plantensoorten. In deze serie vertel ik meer over deze planten en hun Nederlandse naam.

Deze keer is de Tormentilweg aan de beurt.

Eerlijk is eerlijk: ik had er nog nooit van gehoord. Van tormentil. (Ook niet van dravik trouwens, zie de vorige post in deze serie.) Tormentil is in ieder geval de Nederlandse naam voor de plant die de wetenschappelijke naam Potentilla erecta draagt. Het is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en heeft gele bloemen. Hij lijkt wel wat op ganzerik en dat is niet gek, want ganzerik is ook een potentilla soort. (Potentilla fruticosa).

Krachtige pijnstiller

Tormentil heeft een aantal goede eigenschappen en dan vooral de wortels. Deze zijn dik en te gebruiken als voedsel, pijnstiller en als medicijn tegen bloedingen. Het wordt wel als rode verf voor leer gebruikt. Bezoekers van Beieren hebben misschien wel eens de likeur Blutwurtz gedronken. Ook deze drank wordt van de wortel van tormentil gemaakt.

Vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen kreeg hij zijn naam Potentilla: dit is afgeleid van het Latijnse woord potens, wat krachtig betekent. Het Nederlandse tormentil heeft dan weer een minder aantrekkelijke oorsprong: dit is afgeleid van het Latijnse woord tormentum en dat betekent kwelling of marteling. Toch is deze afgeleide niet heel gek: tormentil was vroeger in gebruik als pijnstiller bij zweren en ontstekingen in de mond.

Tormentil als tuinplant

Tormentil is een kruid die van mei tot augustus met kleine bloemen bloeit. Hij groeit het best in een zonnige omgeving met vrij schrale grond. Van nature komt hij voor in heide- en duinlandschappen en schraal grasland. Ondanks zijn verwantschap met de rozen is het geen tuinplant met een hoge sierwaarde, maar is het eerder een kruid die gewaardeerd wordt om zijn goede eigenschappen en aantrekkingskracht voor vlinders en solitaire bijen zoals de brilmaskerbij.

TuinTuin