#GroeneStraten: De Dravikweg in Haren

In de wijk Oosterhaar komen we een flink aantal straten tegen die vernoemd zijn naar bekende en minder bekende plantensoorten. In deze serie vertel ik meer over deze planten en hun Nederlandse naam.

We beginnen met de Dravikweg.

Niet iedereen zal dravik meteen herkennen als plantennaam. Maar misschien herken je de plant wel. Het is een grassoort uit de grassenfamilie Poaceae. Het geslacht zelf wordt Bromus genoemd. In Nederland komen er van nature vier soorten dravik voor: trosdravik, sierlijke dravik, dreps en zachte dravik. Akkerdravik wordt ook wel gevonden in Nederland, maar is dan waarschijnlijk per ongeluk ingevoerd met andere graszaden.

Hoe de naam dravik is ontstaan is niet helemaal bekend. Het vermoeden bestaat dat de naam van oorsprong Gallisch is, maar ook een Germaanse of Middelengelse herkomst wordt niet uitgesloten. Het woord dreps is in ieder geval hetzelfde woord, maar dan in Nederlands dialect.

Dravik lijkt op haver

Dravik komt vaak voor in bermen, op braakliggende stukken grond en in graslanden. De grassoort lijkt wel wat op haver. Boeren zijn er niet blij mee als dravik opduikt tussen hun gewassen, want tussen andere graansoorten zoals tarwe is hij moeilijk te bestrijden. Je ziet hem ook regelmatig tussen de stoeptegels, trottoirbanden of stoeptegels oppiepen.

Dravik is een eenjarige plant die zich voortplant door zich uit te zaaien. Vogels eten de zaden van dravik en insecten leven van het sap van de plant. Hoewel hij dus niet zo geliefd is bij boeren en de plant ook geen grote sierwaarde heeft voor de tuin, is het wel een nuttige plant voor de biodiversiteit. Dus lekker laten staan als je hem op een verlaten akkerlandje tegenkomt!