#InHetZonnetje: De vlambloem

Al in het eerste jaar van mijn ‘tuin carrière’ schafte ik een witte vlambloem aan. Ik kende deze bloem – die ook Phlox of Flox wordt genoemd – nog niet, maar had in een artikel gelezen dat ze lang bloeiden en niet te moeilijk waren. Bovendien heb je ze in vele soorten en maten. Precies iets voor mij!

De kweker die in het artikel geïnterviewd werd heeft me niet teleurgesteld. De witte vlambloem doet het nog steeds en beviel mij zo goed, dat ik er ook nog hoge roze variant bij gekocht heb. Deze laatste is in augustus dé blikvanger van de kleine border voor het huis.

Nog weer wat later las ik ergens dat je de stengels van de bloemen in het voorjaar kunt afknippen. Hierdoor bloeien ze later en worden ze minder hoog en de plant juist wat voller. Sindsdien probeer ik dit ieder jaar rond eind mei te doen met de voorste bloemen. Hierdoor spreid je de bloei en fungeren de voorste bloemen als een soort steuntje voor de hoge stelen erachter.

Voor slechts een beetje mest en compost bloeit de vlambloem wekenlang en ruikt daarbij heerlijk. Bijen en vlinders doe je dan ook een groot plezier met een polletje floxen in de tuin. Bovendien kun de je lange bloemen ook gemakkelijk gebruiken als snijbloem. Gewoon eentje los in een vaas, of juist als onderdeel van een mooi tuinboeket. Je kunt er alle kanten mee op!