#InHetZonnetje: het sneeuwklokje

In de rubriek #InHetZonnetje: worden bloemen en planten die het – op dat moment – verdienen, even in het zonnetje gezet. Deze keer de voorjaarsbode bij uitstek: het sneeuwklokje.

Op de eerste ‘normale’ maandag van het jaar begint het te kriebelen. Wanneer zullen de eerste sneeuwklokjes gaan bloeien? Mijn eigen tuin is helaas vaak trendvolger bij de andere tuinen in Haren, dus houd ik in deze periode andermans tuinen extra goed in de gaten. Want inmiddels weet ik: zodra sneeuwklokjes bij anderen gesignaleerd zijn, duurt het bij mij nog maar eventjes voor het voorjaar kan beginnen!

Van alle stinzenbollen hebben sneeuwklokjes bij veel tuinliefhebbers een speciaal plekje in het hart. Doordat ze al zo vroeg bloeien natuurlijk, maar ook doordat ze met hun witte bloemkopjes en smalle, grijsgroene bladeren zo makkelijk combineren met andere bolletjes. Daarnaast hebben ze een teer en lieflijk uiterlijk, maar zijn het toch stoere plantjes die kou, vorst, stormen en sneeuw trotseren.

Van één sneeuwklokje kan de voorjaarsliefhebber al erg vrolijk worden. Maar dankzij hun onuitputtelijke uitbreidingsdrang kom je geregeld hele velden sneeuwklokjes tegen, tot groot geluk van ondergetekende. Misschien komt die liefde voor de dappere sneeuwklok wel van Texel, waar ik geboren en getogen ben. Daar vind je in de bossen nog grote groepen sneeuwklokjes, overblijfsel van de sneeuwklokjesbossen waar ze vroeger op grote schaal werden geteeld.