#AchterDeSchutting: De tuin van Kees en Roelfke

Vroeger, nog bij de boerderij in Uithuizermeeden, was de tuin het domein van Roelfke. Kees zijn tijd ging grotendeels op aan werk en de (paarden)sport. Maar sinds ze zo’n twintig jaar geleden in Haren kwamen wonen en beide wat meer tijd kregen, is het een gezamenlijke liefhebberij en zijn ze samen actief in hun prachtige tuin in de wijk Maarwold.

Rust pakken zit er niet in voor het actieve stel. Uiteraard genieten ze vaak op hun heerlijk zonnige terras van het uitzicht op de grote border en de vijver vol waterplanten en goudwindes, maar net zo vaak wordt hun oog getrokken naar een klusje dat nog even kan gebeuren. Gelukkig vinden ze dat niet erg: “Het is een hobby en we vinden het beide fijn om lekker bezig te zijn.” Kees zijn moeder zei altijd: “Je kunt me vaak zien zitten in de tuin. Op mijn knieën.” Wat maar aangeeft dat hij het actieve tuinieren niet van een vreemde heeft.

De structuur van de grote tuin, rondom de vrijstaande woning, was al aangelegd toen zij er kwamen wonen. De vorige bewoonster kon niet zelf meer werken in de tuin, waardoor deze voornamelijk bestond uit onderhoudsvriendelijke heesters zoals buxushagen, dwergmispel (cotoneaster) en rododendrons. Gaandeweg hebben Roelfke en Kees de tuin veranderd in een bloemenparadijs waar vrijwel het hele jaar wel iets bloeit.

Het hele jaar een mooie tuin

Dat begint al aan het begin van het jaar met sneeuwklokjes en krokussen en gaat door tot diep in het najaar met herfstasters, herfsttijloos en herfstasters. Tussendoor bloeit de beverboom (Magnolia), de mooie kornoelje (Cornus Kousa) en de almaar groter wordende prairieplant die het stel meenam uit Amerika. De vele rozen van Roelfke zorgen normaal gesproken zomers voor een bloemenzee aan de voor- en zijkant van het huis, maar helaas hebben die het de laatste jaren wat moeilijker door de droge zomers. Tot slot geven de groenblijvende heesters en de verschillende bomen daarna in de winter nog vorm en karakter. Niet voor niets zei een buurman ooit al eens: “Jullie tuin is het hele jaar mooi.” Een terecht compliment, want Roelfke en Kees hebben daar bewust voor gekozen en hard voor gewerkt.

“Zorg ervoor dat niet alles tegelijk op zijn hoogtepunt is.” Het is slechts één van de tips die Roelfke geeft voor een mooie tuin. Daarnaast geeft ze graag mee dat je altijd moet kiezen voor grote groepen in de tuin. Daardoor krijg je veel meer volume dan wanneer je van ieder klein plantje maar één exemplaar kiest. En, zegt ze: “Steek geen tijd in planten die het niet doen. Kies voor planten en combinaties die werken. Dat heb ik jaren geleden al geleerd.”

Wat niet wegneemt dat het stel regelmatig een plant op een andere plaats probeert. Soms staat hij gewoon niet op de juiste plek namelijk. Neem bijvoorbeeld de grote camelia in de voortuin. Vóór hij daar kwam te staan, had hij het altijd een beetje moeilijk. Maar nu heeft hij zijn plekje gevonden. Zelfs een zieltogende waaierpalm die in huis stond kreeg een plekje in de tuin, waar hij helemaal opleeft.

Sommige planten doen het té goed

Er zijn meer planten die het erg goed doen in de tuin van Kees en Roelfke. Bijvoorbeeld de vele variëteiten floxen die zelfs in september de borders nog opfleuren. Of de salvia’s, de verschillende soorten hortensia’s, de zonnehoed (rudbeckia’s) en de bijzondere azalea’s in de voortuin. Ook de paarse zonnehoed (Echinacea purperea) doet het zeer goed in de droge zomers van de laatste jaren. Perovskia bloeit de hele zomer door en de blauwe regen geeft in het voorjaar prachtig grote trossen bloemen.

De planten die het een beetje té goed doen, zijn de dropplant (Agastache) en ijzerhard (Verbena rigida). Beide leuke planten, maar de dropplant mag zich niet uitzaaien van Roelfke: “Dan kom je hem overal tegen. Ik wil geen planten die al te veel woekeren.” Ook de rudbeckia’s en de eerder genoemde verbenasoort zijn degenen die ze “een beetje in toom moet houden.”

In de vijver hebben sommige planten het ook een beetje té goed. Het eerstvolgende klusje voor Kees wordt het snoekkruid en het waterdrieblad van elkaar scheiden en in bescheidener proporties terug plaatsen. Van tijd tot tijd is dat nodig, want de kikkers, goudwindes en enkele blauwwinde moeten natuurlijk wel ruimte overhouden.

Dieren worden verwend in de tuin

Dieren worden sowieso een beetje verwend in deze mooie tuin. Regelmatig duikt een eekhoorntje op, die zich ook vaak in de hazelaar van de overbuurman laat zien. De vogels worden voorzien van zonnebloempitten uit eigen tuin en nestkastjes. Jarenlang kwam een mannetjesfazant op bezoek. Alleen katten willen Roelfke en Kees liever niet in de tuin. “Ik heb maar eerlijk tegen de buren gezegd dat ik hun katten van ons terrein verjaag als ik ze zie. Wij hebben liever een tuin voor de vogels dan voor de katten.” Aldus Roelfke.

Vergeleken met het grote erf bij hun akkerbouwbedrijf, is deze tuin redelijk overzichtelijk voor het gepensioneerde stel. Toch wordt de tuin “ieder jaar groter” aldus Kees. Hij doelt hiermee op het feit dat ze wat ouder worden en het onderhoud daardoor wat zwaarder is dan vroeger. Grote veranderingen zullen daarom niet meer plaatsvinden. Toen de oprit aangepast werd besloot het stel om te kiezen voor bomen en struiken aan die (schaduw)zijde van het huis. Want, zo zegt Roelfke: “We hebben het druk genoeg.”

Maar stiekem, tijdens het gezellige bezoek, schemert toch een beetje door dat Kees en Roelfke nog lang niet van plan zijn om op te houden met actief tuinieren. Terwijl we langs de bloemen, planten, bomen en struiken lopen vertellen ze regelmatig over de plannetjes die ze nog hebben voor hun mooie tuin. Lekker bezig zijn, houdt niet op van de ene op de andere dag. Gelukkig maar!