#OpDeSchop: de tuin van Mileen en Tom uit Oosterhaar

Het begon met een wens. De wens om de voortuin te veranderen zodat er meer ruimte zou ontstaan om te zitten en te spelen. Toen kwam de overlast van de steenmarters erbij. De steenmarters die via de pergola achter het huis een ideale opgang hadden naar hun holletjes onder de dakpannen. Niets hielp tegen de marters, tot een deskundige aangaf dat het enorm zou schelen als de pergola werd verplaatst of weggehaald. Ja, toen beseften Mileen en Tom dat als ze dan tóch rigoureus aan de slag zouden moeten, ze het ook maar beter meteen goed konden doen.

Mileen vertelt: “In eerste instantie wilden we de voortuin zelf aanpakken en misschien wat veranderingen in de achtertuin. Maar toen kwam die pergola er ook bij en besloten we om het dan gelijk helemaal te veranderen, met behulp van een hovenier.” Via een vriendin was die snel gevonden: Ties Reijbroek, ook wel bekend als De Tuinfluiter, kwam met een voorstel waar ze zich in konden vinden.

Hergebruik materialen

In april ging Ties aan de gang. Samen met Tom en Mileen had hij een plan gemaakt met ronde vormen en natuurlijke, kleurrijke planten. Mileen: “We hadden vooraf eigenlijk alleen een vaste plaats voor de trampoline en het kippenhok bedacht. Verder wilde ik graag wat fruit en kruiden uit eigen tuin. Het ronde muurtje met bankje had ik gezien op een plaatje. Al het overige heeft Ties – in goed overleg – zelf aangevuld.

In de tuin zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Het klinkermuurtje in de achtertuin werd opgemetseld uit de oude terrasstenen en de uitgegraven grond van de trampoline kwam in de verhoogde borders achter beide zitbankjes. Dat is natuurlijk niet alleen efficiënt en kostenbesparend, maar ook beter voor het klimaat.

Sterke bloeiers

Met dat laatste zit het sowieso wel goed in deze tuin. Voor de beplanting is gekozen voor sterke bloeiers, waar veel bijen en vlinders op af komen. Bovendien bloeit er in ieder seizoen wel iets. De vogels vinden een nestplaats in de volle haag en een gedeelte van de looppaden is gemaakt met een half harde bestrating die het water goed doorlaat. De afwerking met natuurlijke materialen zoals de houten palen maakt het plaatje helemaal af.

Mileen en Tom zijn erg blij met het resultaat en genieten nu al optimaal van hun mooie nieuwe tuin. De kinderen zijn gek op de nieuwe trampoline en de gezellige zitbankjes nodigen uit om lekker op te zitten met vriendjes en vriendinnetjes. Of de kippen ook blij zijn met hun nieuwe omgeving is alleen nog maar de vraag. De nieuwe planten moeten eerst nog even wat groter en sterker worden, voor ze weer los door te tuin mogen scharrelen. Gelukkig leggen ze er niet minder lekkere eitjes om!